Ο πιανίστας – συνθέτης Randolph E. Weston γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, απ’όπου ξεκίνησε και την μουσική του καριέρα στις αρχές του 1950.

Δύο από τις μεγαλύτερες επιρροές του Randy ήταν ο πατέρας του, ο οποίος επέμεινε στο να μάθει πιάνο, και ο γιός του Azzedin, ο οποίος και τον συνόδευε στα ταξίδια του στην Αφρική και συμμετείχε στο σχήμα του παίζοντας τα Αφρικανικά κόνγκας.

Ο Randy παραδέχεται πως ο ρυθμός των κόνγκας του γιού του κρύβεται πίσω απ’όλη τη δυναμική της μουσικής του, ενώ ο ίδιος οφείλει τα μέγιστα στους Duke Ellington και Thelonious Monk για τον τρόπο που επικοινωνεί με το πιάνο.

Είναι, μεταξύ άλλων, ο εμπνευστής των διαλέξεων γύρω από τη jazz σε σχολεία και βιβλιοθήκες της Ν. Υόρκης κι ένας από τους καλλιτέχνες που αναγνώρισε τη σημαντικότητα της Αφρικανικής μουσικής και τη διάσωση και διάδοσή της με κάθε εφικτό τρόπο κι έτσι το 1970 ίδρυσε στη Ταγγέρη το “African Rhythm Cultural Center”.
Με παραπάνω από 70 χρόνια ενεργής καριέρας, στα 90 του χρόνια* παραμένει δραστήριος δίνοντας ομιλίες, συναυλίες και κυκλοφορόντας νέα μουσική.

*όταν γράφτηκε το κείμενο βρισκόταν ακόμα εν ζωή, απεβίωσε 1 Σεπτέμβρη 2018

Από την τεράστια δισκογραφία του εμάς θα μας απασχολήσει ο δίσκος “Tanjah” του 1973.

Tanjah είναι η Αραβική ονομασία της Ταγγέρης. Mουσικά αποτελεί μια πραγματική περιπέτεια μιας και μπορείς να συναντήσεις από Τζαμαϊκανούς ρυθμούς (Jamaica East) -αιτία είναι το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Weston με την οικογένειά του εκεί- μέχρι και πένθιμο θέμα εμπνευσμένο από τις τελετουργίες αποχαιρετισμού των Αφρικανών (In Memory Of).
Η μπάντα είναι διαλεγμένη ένας προς έναν από τον ίδιο τον Weston και μερικοί μόνο από αυτούς είναι:

  • ο 19χρονος (τότε) τρομπετίστας Jon Faddis (θείος του Madlib, όπου μερικά από τα συγκροτήματα που έχει συμμετάσχει είναι, Chalres Mingus Sextet, Jaco Pastorious Big Band, Big Band de Lausanne),

  • η άλλωτε σαγηνευτικά εκλεπτισμένη κι άλλωτε εκπληκτικά δυναμική, Melba Liston, με τις καίριες ενορχηστρώσεις της και

  • ο σπουδαίος μπασίστας, τσελίστας, Ron Carter

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο δίσκος βρίθει από διαφορετικούς ρυθμούς ενώ όλη του η ουσία είναι εμπνευσμένη από την μουσική της Αφρικής, που δίχως αυτή όλα θα ήταν διαφορετικά σήμερα και βέβαια είναι και ο λόγος που ο Randy αποκαλεί τη μουσική του απλά κι ωραία African Rhythms...

Περισσότερες μουσικές ιστοριες:

Gio

Gio

Vinyl addict, Music passionate, newbie Blogger and Radio wonderer @NovaFm106 every Monday 21:00-23:00 (GMT+3)

One thought on “Randy Weston – Tanjah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close